Παρασκευή, 28 Απριλίου 2017

Όσα έμαθα εγώ για την υγιεινή διατροφή των παιδιών μου!

Το να γίνεσαι μαμά σημαίνει η απόκτηση ενός ρόλου ακόμα στη ζωή σου,όχι έναν ρόλο όμως όπως είναι όλοι οι υπόλοιποι,ο ρόλος της μητέρας είναι ο πιο σημαντικός ρόλος που θα μπορέσεις να αποκτήσεις ποτέ σε αυτή την παράσταση που λέγεται ζωή!Και γιατι είναι ο πιο σημαντικός;Αρχικά γιατι με αυτό τον ρόλο φεύγεις απο το εγώ και περνάς στο εμείς,απο την πρώτη κιόλας στιγμή που μαθαίνεις ότι είσαι έγκυος!Πλέον σκέφτεσαι και λειτουργείς για δύο,για εσένα και για αυτό το πλασματάκι που έρχεται στην ζωή!Για να μεγαλώσει λοιπόν αυτό το μικρό ανθρωπάκι σε χρειάζεται δίπλα του και εσύ χρειάζεται να γνωρίζεις τις ευθύνες που θα έχεις απο εδώ και πέρα για το νέο αυτό μέλος που μέσω της φροντίδας σου θα αναπτυχθεί!Όταν γίνεσαι γονιός ταυτόχρονα γίνεσαι και δάσκαλος,και γιατρός και δικηγόρος....Όχι δεν αστειεύομαι,αλλα για αυτό το πλασματάκι εσύ θα φαντάζεις στα μάτια του ο κόσμος όλος ειδικά τα πρώτα χρόνια της ζωής του που σε έχει τόσο ανάγκη!Σε έχει ανάγκη να το κάνεις καλά όταν αρρωστήσει,να το χωρίσεις και να το υποστηρίξεις όταν θα τσακωθεί με κάποιον κάπου στην ζωή του,να το διδάξεις τι σημαίνει αγάπη,οικογένεια,ευτυχία!
Μέσα απο τον ρόλο μου ως μητέρα λοιπόν ενδιαφέρθηκα περισσότερο να ενημερωθώ και να ψαχτώ για κάποια θέματα,σχετικά με ότι αφορά το καλό του παιδιού μου!Ένα απο αυτά που θα σου μιλήσω σήμερα και θα σου μεταφέρω το τι έμαθα και τι έκανα εγώ είναι το κομμάτι της διατροφής για τον πρώτο μου γιο.Που φυσικά μαθαίνοντας για τον πρώτο μου γιο όσα περισσότερα μπορώ γύρω απο την σωστή και υγιεινή διατροφή,πλέον είμαι πιο ενημερωμένη και έτοιμη για τον δεύτερο γιο μου που ξεκινάει τις στέρεες τροφές!
Με αυτό μου το άρθρο ο σκοπός μου δεν είναι επικριτικός και ούτε θέλω να δείξω ότι είμαι η τέλεια μαμά,αντιθέτως επειδή στα ξεκινήματα εισαγωγής τροφής στο πρώτο μου παιδάκι έκανα κι εγώ κάποια λάθη που ευτυχώς όμως γρήγορα διόρθωσα μετά απο ψάξιμο,σωστή ενημέρωση,διάβασμα και συζήτηση,για αυτό ακριβώς τον λόγο θέλω να βοηθήσω νέες και όχι μόνο μανούλες που έχουν η θα αποκτήσουν σύντομα βρέφη και οφείλουν να γνωρίζουν και να προετοιμαστούν σωστά για την στιγμή που θα αρχίσουν να δίνουν άλλη τροφή εκτός απο γάλα στο παιδί τους!Ένας λόγος παραπάνω να θέλω να τα μοιραστώ μαζί σας,η τόση παραπληροφόρηση που υπάρχει γύρω μας,η τόση αρνητική διαφήμιση των εταιριών και όχι μόνο και η αδιαφορία τόσο των γονιών όσο όμως και των γιατρών.Γιατι ναι οι γιατροί δεν είναι θεοί και ο κάθε γιατρός πρέπει να μένει στην ειδικότητα του,εκτός αν επιθυμεί να ενημερωθεί σωστά για κάποια άλλη ειδικότητα για να μπορέσει να προσφέρει ουσιαστικά όμως,μακριά απο προσωπικά κέρδη,και νομίζω κατάλαβες εσύ που με διαβάζεις τι εννοώ!
Ξεκινώντας να πω λοιπόν ότι για την διατροφή των παιδιών μας αν πρέπει να απευθυνθούμε κάπου πιο''ειδικά''αυτό το άτομο πρέπει να είναι διατροφολόγος,και όχι ο παιδίατρος μας.Ο παιδίατρος σταματάει εκεί που σταματούν και τα ιατρικά θέματα,αρρώστιες,εμβόλια,ιώσεις,φάρμακα κλπ.Αυτό πρέπει κάποια στιγμή να γίνει κατανοητό απο τους γονείς γιατι για αυτό το λόγο ακριβώς υπάρχει αυτή η σύγχυση και η παραπληροφόρηση που ο κάθε παιδίατρος προτείνει τα δικά του γύρω απο το κομμάτι διατροφής των παιδιών,αφού οι περισσότεροι δεν επιλέγουν να ενημερωθούν απο τελευταίες έρευνες,μελέτες και πηγές και μένουν κολλημένοι είτε στα δικά τους πιστεύω είτε σε ότι έμαθαν στα βιβλία πριν 30 χρόνια που σπούδασαν!
Προσωπικά λοιπόν για εσένα που με διαβάζεις να σε ενημερώσω ότι για την διατροφή του παιδιού μου,δεν ακολουθώ απο επιλογή μου τον παιδίατρο.Δεν χρειάζεται πτυχίο άλλωστε για να επιλέξω να δώσω στο παιδί μου το φρέσκο και το σπιτικό!Εαν όμως χρειαστώ μια παραπάνω γνώση η βοήθεια αρχικά θα ψαχτώ μόνη μου διαβάζοντας σοβαρές και αξιόπιστες πηγές όπως είναι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας,που αν θες την γνώμη μου είναι ανώτερος όλων.Πέρα απο αυτή την πηγή όμως ίσως απευθυνθώ σε κάποιον ειδικό διατροφής,όπως ανέφερα.
Θα παραθέσω ένα ένα και όσο πιο συνοπτικά μπορώ τα όσα έμαθα εγώ για την σωστή και υγιεινή διατροφή του παιδιού μου απο το ξεκίνημα του και θα προσπαθήσω να μην τα αναλύσω πολύ,όμως να ξέρεις πως ότι γράψω παρακάτω δεν είναι απο το μυαλό μου και βασίζονται σε υπαρκτές πηγές που μπορείς και εσύ να αναζητήσεις.Ότι παραπάνω θες όμως μπορώ να σου απαντήσω και να σου λύσω την απορία σου είτε σε σχόλιο σου που θα μου κάνεις είτε σε κάποιο μήνυμα σου που θα μου στείλεις σε email η στη σελίδα μας στο facebook!Όπως και να έχει είμαι εδώ να ανταλλάξουμε απόψεις.

1).Η εισαγωγή στερεών τροφών σύμφωνα με τις παγκόσμιες οδηγίες υγείας συνιστάται να ξεκινάει στους 6 μήνες ζωής,στην συμπλήρωση 180 ημερών γέννησης.Γιατι:
α).το πεπτικό σύστημα τότε αρχίζει να ωριμάζει
β).γιατι στους 6 μήνες αρχίζει η έλλειψη των αποθηκών σιδήρου του βρέφους(που είχε απο την μητέρα του)
γ).γιατι στις περισσότερες περιπτώσεις(με κάποιες εξαιρέσεις)το παιδί κοντά στους 6 μήνες είναι έτοιμο και σωματικά ώστε να αντεπεξέλθει στο νέο αυτό ξεκίνημα.Συγκεκριμένα αυτό σημαίνει να μπορεί να στηριχτεί κυρίως μόνο του χωρίς βοήθεια ώστε να μπορεί να είναι σε καθιστή θέση χωρίς πρόβλημα και να απολαύσει την διαδικασία,να δείχνει ενδιαφέρον στο φαγητό για παράδειγμα να ανοίγει το στόμα του όταν έρχεται το φαγητό καθώς και να ζυγίζει ικανοποιητικά.Αυτά είναι τα σημάδια ετοιμότητας για την εισαγωγή στερεών ενός βρέφους.Αυτές είναι οι βασικές κατευθυντήριες οδηγίες.Στους κανόνες πάντα υπάρχουν εξαιρέσεις σαφώς.Λίγες εξαιρέσεις και λίγοι υπαρκτοί λόγοι για να ξεκινήσει ενα μωρό πιο γρήγορα τις στέρεες τροφές.Ως γονείς λοιπόν ας μην βιαζόμαστε για αυτή την φάση της ζωής τους,άλλωστε θα έχουν όλη την ζωή μπροστά τους για να τρώνε!
Η πρόωρη έναρξη στερεών τροφών μπορεί να επιφέρει αυριανά σημαντικά η και λιγότερο σημαντικά προβλήματα υγείας η διατροφικών συνηθειών σε ενα παιδί.
Μην ξεχνάμε πως για τον πρώτο χρόνο ζωής η βασική πηγή τροφής για τα παιδιά είναι το γάλα είτε είναι μητρικό είτε σκόνη.Οι στέρεες τροφές λειτουργούν συμπληρωματικά!









2).Για τον β παραπάνω λόγο που συναντήσαμε στο νούμερο 1 δηλαδή για την σταδιακή έλλειψη σιδήρου σε ενα βρέφος απο τους 6 μήνες και μετά με τι τροφές ειναι ιδανικό να ξεκινήσουμε την εισαγωγή:
-φυσικά με κρέας.Για να γίνει ομαλή η μετάβαση απο το γάλα στην νέα τροφή του μωρού ιδανική λύση είναι η προσφορά ζωμού κρέατος για τις πρώτες ημέρες.Οποιουδήποτε κρέατος.Αν πάλι θέλουμε να το παραλείψουμε αυτό,σε περίπτωση αλεσμένων τροφών τότε ξεκινάμε με την πολτοποίηση του κρέατος δημιουργώντας έτσι την κρεατόσουπα του.Σε περίπτωση blw μεθόδου με το ποια τροφή θα ξεκινήσουμε και το πως,μπορεί να είναι κάτι διαφορετικό.(ίσως το δούμε σε άλλο σχετικό άρθρο.)



-Στη συνέχεια εισάγουμε ενα ενα λαχανικό εποχής στο κρέας μας εμπλουτίζοντας το πιάτο με περισσότερες βιταμίνες!Καλό είναι κάθε νέο τρόφιμο να το εισάγουμε ξεχωριστά για τυχόν ένδειξη αλλεργίας.Επιλέγουμε λαχανικά εποχής και είτε πολτοποιούμε μαζί με το κρέας είτε τα προσφέρουμε σε μαλακά κομμάτια η πατημένα με το πιρούνι.Αυτό είναι ενα ξεχωριστό κομμάτι καθαρά επιλογή του κάθε γονέα με ποιον τρόπο υφής θα ξεκινήσει τις τροφές,ακολουθώντας όμως πάντα τα γούστα και τα θέλω του παιδιού!Ξεκινάμε λοιπόν με το πιο σημαντικό γεύμα ενός παιδιού,το μεσημεριανό!





3).μετά το κρέας και τα λαχανικά σειρά έχουν τα φρούτα για να ξεκινήσουμε το πρωινό/δεκατιανό γεύμα και όχι μόνο!Γύρω στους 6,5 μήνες λοιπόν και αφού το παιδί έχει αρχίσει να μαθαίνει νέες γεύσεις,μπορούμε να προσφέρουμε φρούτα!Επιλέγουμε πάλι φρούτα εποχής και καλό είναι να κρατήσουμε την ξεχωριστή εισαγωγή για το κάθε νέο φρούτο που θα δοκιμάζει.Τα φρούτα είναι σημαντικά για τις βιταμίνες που μας προσφέρουν αλλα μην ξεχνάμε οτι θεωρούνται είδος τροφίμου με γλυκιά γεύση.(ένας λόγος παραπάνω λοιπόν για μην ξεκινήσουμε με αυτά την εισαγωγή στους 6 μήνες αλλα με κρέας και λαχανικά.)Πάλι η επιλογή πολτοποίησης-φρουτόκρεμας δηλαδή η ας πούμε απλά βρασμένων η μαγειρεμένων στον ατμό άρα προσφορά σε μαλακά κομμάτια,είναι μια ελεύθερη επιλογή!


4).Το απογευματινό γεύμα που όλοι βιάζονται να προσθέσουν καλό είναι να μπαίνει μετά τον 7ο μήνα εκεί γύρω στους 7,5 και αφού το παιδί έχει αρχίσει να τρώει μια ικανοποιητική ποσότητα του μεσημεριανού του γιατί αυτό μας ενδιαφέρει.Το ιδανικό για απογευματινό γεύμα είναι το γιαούρτι,ακόμα πιο ιδανικό το πρόβειο παραδοσιακό γιαούρτι φουλ σε λιπαρά με την πέτσα.Τα πόσα προσφέρει απλά αμέτρητα.(δεύτερη επιλογή το κατσικίσιο).

Επιλέγουμε λοιπόν αληθινό ελληνικό γιαούρτι σκέτο για αρχή και στην συνέχεια ίσως με παραλλαγές όπως η προσθήκη κάποιου φρούτου,αποφεύγοντας έτσι τα παιδικά επιδόρπια γιαουρτιού γεμάτα ζάχαρη και επεξεργασία!Εναλλακτική πρόταση είναι η δημιουργία κάποιας σπιτικής κρέμας με κάποιο δημητριακό η ψευτο-δημητριακό,όπως βρώμη,κινόα.κεχρί.Οι επιλογές είναι άπειρες!Διαφορετικά ξανά προσφέρουμε απο το μεσημεριανό γεύμα!


5).Μια υγιεινή βρεφική διατροφή δεν χωρά έτοιμα προϊόντα-σκευάσματα.Λέμε όχι στις σκονόκρεμες του εμπορίου που κοιτάζοντας μόνο την ημερομηνία στο κονσερβοκούτι μας δίνει την απάντηση γιατι να αποφύγουμε ενα τέτοιο τρόφιμο για το παιδί μας!Οι έτοιμες κρέμες τύπου βανίλια και μπισκοτόκρεμας του εμπορίου πέρα απο προϊόντα σε μορφή σκόνης,σε συσκευασία κονσέρβας και με μακρά ημερομηνία λήξης περιέχουν:ζάχαρη,βανιλλίνη,διάφορα άλλα αρώματα και γενικά πολλά σάκχαρα!

Το ίδιο ισχύει φυσικά και για το ρυζάλευρο που προτείνουν:


Ενώ η ζάχαρη απαγορεύεται στα βρέφη!Ανάμεσα λοιπόν στο φυσικό σε αυτό που μας προσφέρει απλόχερα η φύση και το περιβάλλον μας χωρίς να χρειάζεται να διαβάζουμε ετικέτες πάνω τους,γιατι εμείς να διαλέγουμε το έτοιμο επεξεργασμένο προϊόν του εμπορίου με τόσα ακατάλληλα συστατικά;
Δείτε και εδώ: http://pediatros-thes.gr/%CE%AC%CF%81%CE%B8%CF%81%CE%B1/%CE%AD%CF%84%CE%BF%CE%B9%CE%BC%CE%B5%CF%82-%CE%B2%CF%81%CE%B5%CF%86%CE%B9%CE%BA%CE%AD%CF%82-%CE%BA%CF%81%CE%AD%CE%BC%CE%B5%CF%82-%CF%85%CE%B3%CE%B5%CE%B9%CE%B9%CE%BD%CE%AD%CF%82/ 

6).Τι γίνεται με το ενδεχόμενο αλλεργίας;
Αλλεργία μπορεί να συμβεί στον καθένα σε κάθε ηλικία με κάθε τρόφιμο.Στο ξεκίνημα όμως των τροφών ενός παιδιού αν θέλουμε μια πιο safe οδό μπορούμε να ακολουθήσουμε την εισαγωγή νέων τροφών ανα 3 ημέρες.Δηλαδή προσφέρουμε κάθε νεο τρόφιμο μόνο του χωρίς κάποιο άλλο μαζί και χωρίς να εισάγουμε κανένα άλλο καινούργιο τρόφιμο για 3 ημέρες.Με τον τρόπο αυτό και σε συνδυασμό με παρακολούθηση σημαδιών τυχόν αλλεργίας μπορούμε να έχουμε ενα μικρό είδος΄΄ελέγχου.΄΄Να θυμάσαι κάθε τρόφιμο είναι εν δυνάμει αλλεργιογόνο και κάθε οργανισμός λειτουργεί διαφορετικά.
Οι επίσημες οδηγίες αναφέρουν:
Σήμερα, η καθυστέρηση της εισαγωγής ισχυρά αλλεργιογόνων τροφίμων δεν συνιστάται ως μέσο πρόληψης των τροφικών αλλεργιών, συμπεριλαμβανομένων και των παιδιών σε κίνδυνο εμφάνισης ατοπίας. Αυτό συμβαίνει διότι φαίνεται ότι η εισαγωγή νωρίς των ισχυρά αλλεργιογόνων τροφίμων σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης τροφικής αλλεργίας.

Τα συμπτώματα αλλεργίας είναι:


Σε περίπτωση ενδεχόμενης αλλεργίας ενημερώνουμε τον γιατρό και αφαιρούμε το υποψιασμένο τρόφιμο απο την διατροφή του παιδιού για κάποιο διάστημα!

7).Για τον πρώτο χρόνο ζωής
εννοείται πως απαγορεύεται η προσθήκη αλατιού.Καλό είναι μέχρι τους 18 μήνες αλλα και μετέπειτα η χρήση του να γίνεται με μέτρο.Μην ξεχνάμε πολλές τροφές περιέχουν απο μόνες τους ποσότητα ιωδίου!

8).Για την ζάχαρη εννοείται πως απαγορεύεται σε τόσο μικρά παιδιά και συγκεκριμένα μέχρι τα 2έτη!Γενικά η λευκή κρυσταλλική ζάχαρη καλό είναι να μην μπει στην διατροφή των παιδιών.Για δημιουργία γλυκών σνακ υπάρχουν πολλές λύσεις για την αντικατάσταση της που πέρα απο γεύση έχουν να προσφέρουν και άλλα καλά.Όπως είναι το μέλι,η ζάχαρη καρύδας,το σιρόπι σφενδάμου,το πετιμέζι,η ραπαντούρα.Να θυμάστε τα περισσότερα έτοιμα σκευάσματα παιδικών τροφών του εμπορίου περιέχουν κάποια ακατάλληλη γλυκαντική ουσία που συνήθως κρύβεται πίσω απο άλλες λέξεις.Για αυτό μαθαίνουμε να διαβάζουμε τα συστατικά των προϊόντων!

9).Στον 8ο μήνα πλέον εισάγουμε το αυγό με σταδιακή εισαγωγή και συγκεκριμένα:





10 και αποτελεί σημαντικό κομμάτι της μετέπειτα διατροφής τους.Προτιμούμε ψάρια εποχής και φρέσκα.




11).Απο γαλακτομικά και συγκεκριμένα τυριά τα περισσότερα μπορούμε να τα δώσουμε απο τον 8ο μήνα και μετά και εννοείται προτιμάμε τυριά που δεν περιέχουν πολύ αλάτι,όπως είναι το ανθότυρο.





12).Το φρέσκο γάλα σαν ρόφημα δίνεται αυστηρά μετά τον πρώτο χρόνο ζωής.Μέχρι τότε μόνο μητρικό η σκόνη.Μέσα σε συνταγές όμως σε μικρή ποσότητα το φρέσκο γάλα μπορεί να μπει απο τον 9ο μήνα,π.χ.σε κέικ μέσα.Επίσης να σημειώσω άλλο το γάλα άλλο το γιαούρτι.Το γιαούρτι μπορεί να εισαχθεί πριν το έτος αφού έχει υποστεί ζύμωση!
Αφού λοιπόν χρονίσει ενα παιδί ειτε σε περίπτωση αποθηλασμού ειτε σε περίπτωση ξένου γάλατος,μπορεί ενα παιδί μα ξεκινήσει το φρέσκο γάλα!Οταν λέμε φρέσκο όμως εννοούμε ενα γάλα μικρής διαρκείας έως 7ημερών το πολύ!Καλό είναι να επιλέγουμε απο μικρότερες φάρμες του εμπορίου και όχι τις τόσο διαδεδομένες!Και σε αυτή την περίπτωση,μένουμε μακριά απο τα"φρέσκα"γάλατα εταιριών που λανσάρονται ως παιδικά!Γιατι τα περισσότερα αρχικά δεν ειναι γάλατα αλλα ροφήματα(άρα αυτό σημαίνει προσθήκης κάποιας γλυκαντικής ουσίας η αρώματος)είναι μακράς διαρκείας(π.χ.40ημερών μα είναι δυνατόν;)και θεωρούνται εμπλουτισμένα με βιταμίνες όπως είναι ο σίδηρος κάτι που ενα παιδί δεν περιμένει να πάρει απο το γάλα(άλλωστε πόσο σίδηρο να πάρει μέσα απο το ασβέστιο που περιέχει το γάλα;)αλλα απο την διατροφή του!Ενα παιδί τέτοιας ηλικίας μας νοιάζει να τρέφεται σωστά και να τρώει τροφές απο όλες τις ομάδες τροφίμων!Για το"γάλα"εβαπορέ νομίζω δεν χρειάζεται να αναφέρω κάτι,είναι πραγματικό τραγικό στην εποχή μας!
Η καλύτερη επιλογή φρέσκου γάλατος είναι το κατσικίσιο!Αξίζει να προσπαθήσετε να το δοκιμάσει το παιδί ως ενα λιγότερο επεξεργασμένο γάλα!Εαν ομως δεν υπάρξει αποδοχή τότε επιλέγουμε ενα φρέσκο αγελαδινό!
Αυτά για την ηλικία των 12 έως 24μηνών!Γιατι μετά τα δυο χρόνιας ζωής(για ενα παιδί που θήλασε αποκλειστικά και νωρίτερα)δεν είναι απαραίτητο διατροφικά το γάλα!Αρκεί ενα παιδί να τρώει καθημερινά τυρί και γιαούρτι και είναι καλυμμένο απο ασβέστιο!

13).Εννοείται ότι αποφεύγουμε οτιδήποτε τηγανητό στη διατροφή τους.Αν θελήσουμε όμως να κάνουμε κάτι στο τηγάνι καλό είναι να αποφεύγουμε το ελαιόλαδο και τα κλασσικά βούτυρα.Προτιμούμε το βούτυρο κλαριφιέ(δηλαδή το λιωμένο βούτυρο,με αυτή την ονομασία θα το βρείτε στο εμπόριο)επειδή αντέχει στις μεγαλύτερες θερμοκρασίες όπως και το λάδι καρύδας!Το ελαιόλαδο το προτιμούμε να μπαίνει όπως είναι στο φαγάκι τους ωμό.Απο 6 μηνών μπορούμε να βάλουμε ελαιόλαδο,λάδι καρύδας και βούτυρο κλαριφιέ.Ενώ το αιγοπρόβειο βούτυρο και το αγελαδινό απο τον 8ο μήνα.Όσο αφορά τα βούτυρα να διευκρινίσω ότι εννοώ βούτυρο και όχι μαργαρίνες και τύπου βούτυρα όπως τα γνωστά του εμπορίου γνωστών εταιριών που μόνο βούτυρα δεν είναι!Επιλέγουμε βούτυρο που να αναγράφει απο 100%γάλα όπως είναι αυτά σε συσκευασία''τούβλου''τα τύπου κέρκυρας κλπ.

14).Απο αλεύρι προτιμούμε το ζέας αλλα γενικα μπορούμε να δώσουμε απο τον 7ο μήνα:αλεύρι καρύδας,χαρουπάλευρο,αλεύρι σίτου σιμιγδάλι και ζέας.Απο τον 8ο μήνα το αλεύρι καλαμποκιού.

15).Γύρω στον 7ο μήνα πρέπει να γίνει η εισαγωγή γλουτένης στην διατροφή τους και το ιδανικό τρόφιμο είναι το πλιγούρι,μια πιο υγιεινή επιλογή που μπορεί να προσφερθεί με διαφόρους τρόπους και για την αντικατάσταση του ρυζιού σε διάφορα φαγητά!

16).Φοινικέλαιο:αυτό το έλαιο που βρίσκεται παντού!
Έχετε αναρωτηθεί ποτέ τι είναι όλα αυτά τα συστατικά στα έτοιμα προϊόντα της αγοράς;Έχετε αναρωτηθεί ποτέ ας πούμε αυτό το φοινικέλαιο που υπάρχει σε όλες τις τροφές τι είναι;Γιατι εγώ μόλις έμαθα τι είναι μου απαντήθηκαν και κάποιες άλλες απορίες μου γύρω απο την εποχή μας.Το φοινικέλαιο λοιπόν είναι ενα καρκινογόνο συστατικό που η αρχική του χρήση είναι καλλυντική!Ναι εξωτερική καλλυντική χρήση!Και όμως θα το βρεις παντού!

17).
Όσο αφορά το χαμομήλι που πολλοί προτείνουν απο την βρεφική ηλικία καθώς και άλλα αφεψήματα τα αποφεύγουμε γιατι ισχύει:
Τσάι. Το τσάι πρέπει να αποφεύγεται από τη διατροφή του βρέφους, γιατί περιέχει καφεΐνη και άλλα συστατικά που εμποδίζουν την απορρόφηση του σιδήρου (Temme & Van Hoydonck, 2002), ενώ έχει συσχετιστεί με την εμφάνιση αναιμίας (Merhav et al., 1985). Επιπλέον, κάποια είδη τσαγιού που συχνά χρησιμοποιούνται για τη μείωση των βρεφικών κολικών έχουν συσχετιστεί με την εμφάνιση συμπτωμάτων νευροτοξικότητας σε βρέφη.
Άλλα αφεψήματα. Η κατανάλωση αφεψημάτων (χαμομήλι, αφεψήματα με βάση τα βότανα, κ.ά.) κατά τη βρεφική ηλικία μπορεί να υποκαταστήσει άλλες τροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά, όπως το γάλα, και κυρίως για το βρέφος που θηλάζει. Επιπλέον, σκευάσματα με αφεψήματα που κυκλοφορούν στο εμπόριο μπορεί να περιέχουν πρόσθετη ζάχαρη. Γι’ αυτόν τον λόγο, αν καταναλώνονται, μπορεί να συμβάλλουν στην υπέρβαση του φυσιολογικού σωματικού βάρους (Fulgoni et al., 2012).
Επίσης, το χαμομήλι που πωλείται σε καταστήματα με μη συσκευασμένα βότανα μπορεί να έχει επιμολυνθεί με σπόρους του βακτηρίου Clostridium Botulinum και να αποτελέσει αιτιολογικό παράγοντα αλλαντίασης σε βρέφη (Bianco et al., 2008). Τέλος, πολλά αφεψήματα περιέχουν ουσίες με ήπια φαρμακευτική δράση και, συνεπώς, η χορήγησή τους δεν συνιστάται στα βρέφη, καθώς η ασφάλειά τους δεν είναι πλήρως τεκμηριωμένη (Zhang et al., 2011).



17).Οι τροφές που περιέχουν άμυλο καλό είναι να μην καταναλώνονται συχνά γιατι μπορεί να προκαλέσουν εθισμό,όπως είναι το ψωμί,η πατάτα,τα μακαρόνια.Οι συγκεκριμένες τροφές κιόλας δεν προσφέρουν πολλά στο ξεκίνημα της ζωής των παιδιών μας.Η πατάτα μπορεί να αντικατασταθεί απο την γλυκοπατάτα που είναι πολύ πιο θρεπτική.

18).Μέλι. Κατά τη βρεφική ηλικία και έως την ηλικία των 12 μηνώνδεν θα πρέπει να καταναλώνεται μέλι από τα βρέφη, καθώς μπορεί να περιέχει σπόρια του Clostridium Botulinum, που αποτελεί τον αιτιολογικό παράγοντα της αλλαντίασης. Ενώ ποικίλα τρόφιμα ενδέχεται να περιέχουν τα σπόρια του Clostridium Botulinum, η κατανάλωση μελιού έχει επανειλημμένως συσχετιστεί με την παιδική αλλαντίαση. Το γαστρεντερικό σύστημα των βρεφών δεν έχει επαρκή ποσότητα οξέος για να εξουδετερώσει τους σπόρους του βακτηρίου. 

19).Κάποιες ιδέες για πρωινό κυρίως ανω των 12 μηνών:





Τέλος να τονίσω πως κάθε παιδί θέλει τον χρόνο του!Μην ξεχνάς να δίνεις τον χρόνο στο παιδί σου όταν δοκιμάζει κάποιο καινούργιο τρόφιμο!Μπορεί να χρειαστούν εβδομάδες μέχρι να συνηθίσει μια νέα γεύση,μπορεί ακόμα να χρειαστεί να το προσφέρεις ξανά αργότερα να το δοκιμάσει!Μην βιάζεσαι να αφαιρέσεις και να αποκλείσεις κάποιο σημαντικό τρόφιμο απο την διατροφή του επειδή στις πρώτες δοκιμές δεν έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον!Άλλωστε υπάρχουν τόσοι συνδυασμοί να κάνεις αλλα και τόσες παραλλαγές για κάθε τροφή!Επίσης μην τρελαίνεσαι και αρχίζεις να προσθέτεις ακατάλληλα συστατικά για να φάει με κάθε τρόπο κάποια τροφή που δείχνει να μην του αρέσει όπως είναι.Επίσης,μην συγκρίνεις το δικό σου παιδί με το διπλανό του!Κάθε παιδί έχει τους δικούς του ρυθμούς ακόμα και στο φαγητό.Μην βιάζεσαι να το πεις κακόφαγο!Ξέρεις για πότε αλλάζουν;Μεγαλώνοντας αλλάζουν,αλλάζει και η όρεξη τους και η διάθεση τους για περισσότερη κατανάλωση φαγητού!Ας τρώει όσο θέλει αλλα να τρώει σωστά και υγιεινά,η κάθε τροφή που τρώει να έχει κάτι να του προσφέρει!Αυτό να θυμάσαι και χωρίς άγχος αλλα με μεγάλη υπομονή!
Επιπλέον,μην ξεχνάς σε περιόδους ιώσεων,αδιαθεσίας,εμφάνισης δοντιών η άλματος ανάπτυξης τα παιδιά δεν έχουν την ίδια όρεξη για φαγητό αλλα προτιμούν την επιστροφή στο γάλα!Πάντα προσφέρουμε αλλα χωρίς να πιέζουμε!Το φαγητό δεν πρέπει να γίνεται στα μάτια των παιδιών καταναγκαστικό έργο αλλα μια ευχάριστη ώρα,ούτε χρησιμοποιούμε το φαγητό για επιβράβευση σε καμία ηλικιακή φάση των παιδιών!


Όσον αφορά τα σχολεία και την διατροφή:








Κλείνοντας αυτό το άρθρο,θέλω να σου πω ότι είναι ενα άρθρο που έχω ξεκινήσει εδώ και καιρό και τώρα το ολοκλήρωσα,μέσα απο πολύ ψάξιμο,διάβασμα και προσωπική ασχολία!Δεν είμαι ειδικός(προς το παρών τουλάχιστον)για αυτό και ότι ανέφερα δεν είναι βγαλμένο απο εμένα!Είναι όλα όμως πράγματα που ακολούθησα και ακολουθώ για τα παιδιά μου,που με βρίσκουν σύμφωνη 100% με βάση την δική μου λογική και κρίση και είναι βασισμένα σε αξιόπιστες και πραγματικές πηγές!Η σωστή διατροφή των παιδιών μας πέρα απο υποχρέωση μας είναι και επιλογή.Επιλέγουμε σύμφωνα με αυτά που βλέπουμε και ακούμε,αυτά που το μυαλό μας κρίνει ως πιο υγιεινά,μακριά απο επιρροές όπως επωνυμία εταιριών κλπ.!Επιλέγουμε με βάση αυτά που είναι παγκόσμια διαδεδομένα και αποδεκτά!

Για αυτό μου το άρθρο για την συλλογή πολλών παραπάνω πληροφοριών αλλα και για τις εικόνες που θα είδες θέλω να αναφέρω τις παρακάτω''δικές μου''πηγές:

-αρχικά τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας-WHO
-την ομάδα στο facebook Παιδική-Βρεφική Διατροφή (γιατι ναι το ιντερνετ και το facebook έχει και τα καλά του!Στην συγκεκριμένη ομάδα καθετί που αναφέρεται είναι βασισμένο στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας)
-Prolepsis το Ινστιτούτο Προληπτικής Περιβαλλοντικής και Εργασιακής Ιατρικής-με τον Εθνικό Διατροφικό Οδηγό
-τον εξαίρετο παιδίατρο Στέλιο Παπαβέντση (ένας πραγματικός επιστήμονας και ιατρός που ασχολείται με την διατροφή βρεφών και παιδιών)
-το www.newsdiet.gr https://www.newsdiet.gr/
-το e-yliko.gr http://e-yliko.gr/
-την ομάδα μητρικού θηλασμού και μητρότητας Θεσσαλονίκης
-την σελίδα στο facebook Αληθινή τροφή σε παιδικούς και σχολεία 

Γιατι η σωστή διατροφή θέλει συνεχώς ψάξιμο!Εν έτη 2017,νομίζω πως δεν έχουμε καμία δικαιολογία προς την επιλογή της λάθος πληροφόρησης και της άγνοιας!
Ελπίζω πραγματικά το άρθρο μου να σου φανεί χρήσιμο αφού προσπάθησα να συγκεντρώσω πολλές βασικές πληροφορίες μαζί γύρω κυρίως απο την βρεφική αλλα και παιδικής ηλικίας διατροφή!Φυσικά,υπάρχουν κι άλλα πολλά που θα μπορούσα να αναφέρω όμως επέλεξα τα πιο σημαντικά!
Θα χαρώ αν το άρθρο μου σταθεί σαν μικρός''βοηθός''για σένα μανούλα και την διατροφή του μωρού/παιδιού σου!Γιατι ειναι γραμμένο πραγματικά με πολύ αγάπη και καλή διάθεση!






1 σχόλιο:

  1. Ωραιο αρθρο!!! Οι εταιριες προωθουν τις σκονοκρεμες μεσω των γιατρων..και φυσικα για να κερδισουν.η σωστη διατροφη του μωρου ξεκιναει με την γεννηση. Η μονη υπερτροφη για γο μωρο ειναι το μητρικο γαλα.Υπαρχουν ομως κ καποιοι αξιολογοι παιδιατροι που δινουν σωστες συμβουλες διατροφης.βασικο ειναι οι γονεις να ενημερωνονται κ αν ακουνε ακυρα πραγματα απο τους γιατρους να τους αλλαζουν αμεσα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Blogging tips