Τρίτη, 20 Σεπτεμβρίου 2016

16 μηνών μπόμπιρας σημαίνει....

1.Σημαίνει όλη μέρα τρέξιμο.Όλη μέρα όλοι στο πόδι πάνω απο ένα ταρζανάκι που στριφογυρνάει σε όλο το σπίτι.

2.Σημαίνει τέρμα το καρεκλάκι ούτε για φαγητό πλέον ούτε για λίγο ξεκούραση με κάποια ασχολία.

3.Κι αφού τέρμα το καρεκλάκι,φαγητό στο όρθιο λοιπόν παράλληλα με περπάτημα με ένα κουτάλι να τρέχει απο πίσω απο το θηριάκι(έτσι για να καίμε επιτόπου ότι τρώμε)!Τι νόμιζες;

4.Σημαίνει ακόμα περπάτημα χωρίς παπούτσια όμως,ξυπόλυτο άντε με καλτούλες τώρα που αλλάζει ο καιρός!Μα στο δρόμο με την κάλτσα;Γίνεται;Τέτοιο μίσος με τα παπούτσια;

5.Σημαίνει όχι μπάνιο.Ναι ξαφνικά,μέχρι πριν λίγο καιρό δεν βγαίναμε απο το μπανάκι μας και τώρα ούτε να το δούμε!Επιστροφή στον νιπτήρα λοιπόν σαν μωράκι(με μία βασική διαφορά σε ύψος,βάρος,ζωηρότητα)!Με πολύ κόπο λοιπόν η όλη διαδικασία!Απο διασκέδαση έχει γίνει εφιάλτης!

6.Το 5 συνεπάγεται με το 6 δηλαδή με το ΟΧΙ στον καθαρισμό των αυτιών και στο χτένισμα των σγουρών μας μαλλιών,που μπερδεύονται και εύκολα!Βρε τι κι αν τρέχω απο πίσω με την χτένα,του περνάω μία τούφα απευθείας βάζει το χέρι του και τα ξανά μπερδεύει!Πόλεμος και για τον καθαρισμό των αυτιών και φυσικά και για το κόψιμο των νυχιών,που πλέον γίνεται μόνο στον μεσημεριανό ύπνο του(όσο περίεργο κι αν ακούγεται)αλλιώς μας βλέπω για μανικιούρ!Τι τραβάει μία δόλια μάνα;

7.Σημαίνει ο λιγουρίτσας....Μέχρι τώρα δεν αντιδρούσε ιδιαίτερα όταν μας έβλεπε κάτι να τρώμε,τώρα πλέον αν δεν τρώει και αυτός παράλληλα το δικό του φαγητάκι,το δικό μας τσιμπολόγημα γίνεται κρυφά!Λιγουρεύεται,λιγουρεύεται....

8.Σημαίνει ότι η αγαπημένη μου λέξη του τελευταίου καιρού είναι αυτή η μικρή και απαγορευτική λεξούλα ΜΗ;ναι δυο γράμματα λέξη,τόσο σπαστική το καταλαβαίνω(μπαίνω στην θέση του)αλλα κάποιες φορές τόσο απαραίτητη για να αποτρέψει τα χειρότερα!

9.Σημαίνει όχι δουλειές στο σπίτι,όχι δουλειά στην κουζίνα,όχι μαγείρεμα αν είναι ξύπνιο το γοριλάκι.Ναι δεν μπορείς να κάνεις τίποτα ενώ πηγαίνει πέρα δώθε σε όλο το σπίτι και ενώ σε επισκέπτεται στην κουζίνα κάθε φορά που σε βλέπει εκεί(πάει όμως και χωρίς να σε δει)και τον βλέπεις να θέλει πρόθυμος να σε βοηθήσει ανοίγοντας τα ντουλάπια(να σου δώσει πράγματα βρε)πειράζοντας την κουζίνα(να σου προετοιμάσει το φούρνο βρε)αγγίζοντας το ψυγείο(πάλι για να σου δώσει πράγματα βρε)μα τι νόμιζες;για να σε βοηθήσει το παιδί!

10.Σημαίνει πολλά πολλά δοντάκια!Ναι τα έχουμε βγάλει όλα με βάση την ηλικία μας,τα έβγαλε σε πολύ αναμενόμενους χρόνους και τώρα έχει ένα χαμογελάκι άλλο πράγμα!

11.Σημαίνει μην μιλάς στο τηλέφωνο.Τον ενοχλεί πως το λένε!Ειδικά όταν ακούει το γεια-γεια στο τέλος,αντιδράει δυνατά!(τι λιγουρεύεται στα χέρια του το τηλέφωνο σου;οχι μην το ξανά πεις αυτό!)

12.Όπως και το κανάλι μην το αλλάξεις.Μην δει γενικά το κοντρόλ στα χέρια σου.Θα στο ζητήσει απεγνωσμένα.Οπότε καταλαβαίνεις,κι αυτό στα κρυφά,αλλάζουμε κανάλια παίζοντας τον χαμένο θησαυρό!

13.Σημαίνει επίσης τρέλα με τα μπουκάλια,γυάλινα και πλαστικά.Κυρίως γυάλινα.Απο πιο μικρός.Μόλις δει μπουκάλι οτιδήποτε είναι αυτό με οποιοδήποτε περιεχόμενο,θέλει να το κρατήσει!

14.Σημαίνει καλύτερη ποσότητα φαγητού.Μπορεί να είναι σε δύο δόσεις το ένα γεύμα,η να διαρκεί αρκετή ώρα η όλη διαδικασία του φαγητού,όμως βλέπω με μια ευχαρίστηση ότι έχει αυξηθεί λίγο η ποσότητα της κατανάλωσης των φαγητών που τρώει.Τώρα είναι πιο ικανοποιητικές οι ποσότητες.Βεβαίως αυτό δεν είναι κάθε μέρα.Αναλόγως την όρεξη μας.Αλλα μακάρι κατά βάση να παραμείνει έτσι και καλύτερα!

15.Ξεπερνώντας την φάση:όχι άλλαγμα!Μέχρι πριν λίγο καιρό(και ακόμα τώρα μερικές φορές)πέρναγε την φάση έντονης αρνητικότητας και αντίδρασης ως προς το άλλαγμα,ντύσιμο,γδύσιμο!Με την φωνή του να ακούγεται σε όλο το τετράγωνο.Τώρα τον βλέπω σιγά σιγά πιο ήρεμο στην όλη ιδέα.Μην τον ματιάσω.

16.Επίσης,σημαίνει μην φύγεις μαμά,μπαμπά,παππού,γιαγιά κλπ.κλπ.Αφού έχει περάσει κάποια ώρα με κάποιον επισκέπτη,αντιδρά όταν είναι η ώρα να φύγει με κλάμα.Και μπορεί αυτό τον επισκέπτη στην αρχή να μην τον ήθελε!

17.Κάνοντας γεια στον μπαμπά που πάει για δουλειά και τρέχοντας να τον δούμε να φεύγει.Πόσο γλυκό;Στην αρχή ο όλος αποχαιρετισμός γινόταν με κλάμα,τώρα σιγά σιγά πιο χαλαρά,κάνοντας του γεια γεια κουνώντας τόσο χαριτωμένα το χεράκι του!Πάντα τρέχοντας προς την εξώπορτα όμως,στο μπαλκόνι,να τον δει....

18.Σημαίνει λέμε λεξούλες όπως γιαγιά,μαμά(όποτε μας έρθει)μαμ(όταν δούμε κυρίως το φαγητό)κακά-κακά(ψιθυριστά αυτή την λέξη δεν ξέρω γιατι)μπαμπά(όποτε μας έρθει)γκου-γκου(θέλοντας να του φωνάξουμε την λέξη γκολ)κχιχ-κχιχ(βλέποντας τις γατούλες και τα σκυλάκια)ε,ε(με δυνατή φωνή θέλοντας κάτι να πει,συνήθως κάτι που τον ενοχλεί)τατα(καμια φορά όταν πάμε βόλτα)

19.Σημαίνει κάποιες συνήθειες νεογέννητου που δεν είχε,τις έχει τώρα.Όπως ας πούμε το βραδινό ξύπνημα για γάλα και για λίγο καθισιό αφού δεν κοιμόμαστε αμέσως μετά φυσικά,με μια μαμά να κουτουλάει στην κυριολεξία!Βρε ούτε μωρό δεν ξύπναγε έτσι.

20.Σημαίνει πίνω πολύ νερό,απο ποτήρια κανονικά και μπουκάλια.Όχι απο κάτι άλλο!

21.Σημαίνει όταν βλέπει και καταλαβαίνει ότι θα πάμε βόλτα,να θέλει ως δια μαγείας να κάτσει στο καρότσι!

22.Ξεπερνώντας την φάση:όχι ύπνος το μεσημέρι,ακόμα κι αν νυστάζω!Πέρασε πριν λίγο καιρό και αυτή η φάση,που ενώ νύσταζε δεν ήθελε να κοιμηθεί όπου και αν το έβαζες(καρότσι,κούνια παντού)με αποτέλεσμα να αποκοιμιέται στο καρεκλάκι του και να τον μεταφέρουμε.Τώρα σιγά σιγά έχει αρχίσει και ξανά κοιμάται μεσημέρι χωρίς πολλά κλάματα όταν τον βάλεις για ύπνο.

23.Σημαίνει πολλές πολλές αγκαλιές.Το πως μας αγκαλιάζει,σφιχτά σφιχτά δεν περιγράφεται!Τόσο γλυκά!Γενικά κάνει πολλά νάζια όταν τον πιάσει μέσα στην ημέρα κάνοντας σε να λιώνεις με τα κόλπα του,τα χάδια που ζητά....ερωτιάρης απο τώρα;ε όχι!

24.Σημαίνει πολλές γκριμάτσες.Που σαν αρχηγός ζητάει μετά απο εκείνον,να τις κάνουμε όλοι.Όπως γλώσσα έξω,χείλη σουφρωμένα,στόμα κοκαλωμένο ανοιχτό....τι είπες ότι είναι νούμερο;άντε καλέ!

25.Και φυσικά όλες αυτές οι γκριμάτσες και με το είδωλο του στον καθρέφτη.Τι τον είπες;ψώνιο;άντε καλέ!

26.Σημαίνει αγαπημένα παιχνίδια:τα αμάξια και οι μπάλες.Μιλάμε για τρέλα όμως.Δώστου μπάλες και τίποτα άλλο!


27.Κάνοντας κολπάκια πολλά με τα ματάκια.Μα πόσο σε τρελαίνει!Τι ντροπές,τι νάζια σε ξένους και μη!

28.Σημαίνει εξερεύνηση όλου του σπιτιού και κυρίως όλων των απαγορευμένων πραγμάτων,επικίνδυνων(όπως τα στολίδια της μαμάς στο σαλόνι)ακούγοντας έτσι συχνά στο σπίτι μας την λέξη μη που προαναφέραμε!

29.Σημαίνει ουφ και σταυρός σε κάθε γωνία,τοίχο και επικίνδυνο σημείο που περνάει χωρίς να το αγγίξει με το κεφάλι του ας πούμε. Γιατι λίγο ατσούμπαλους μας λες,λίγο αλλού πατάω αλλού βλέπω(όχι εκεί που πηγαίνω αλλα εκεί που έχει κολλήσει για κάποιο λόγο το βλέμμα μου)και μάλιστα βιαστικά βιαστικά με αποτέλεσμα να έχουμε κάποιες μικρές πτώσεις μωρέ!Αυτές όμως παλεύονται,οι πιο ζόρικες είναι που μας κάνουν να τρέμουμε παρακολουθώντας κάθε κίνηση του!

30.Τέλος αν και ίσως ξέχασα κι άλλα πολλά να πω,θέλω να τονίσω το πιο σημαντικό.Ότι 16 μηνών σημαίνει σιγά σιγά τέλος το νινί,το πολύ μωρό,η πολύ βρεφική ηλικία....και στην θέση του σιγά σιγά στους δικούς του ρυθμούς μεγαλώνει ένα παιδάκι,ένα μικρό παιδάκι που έχει αρχίσει πλέον να μιλάει δειλά δειλά,να σε καταλαβαίνει απο τον τρόπο που του μιλάς και αναλόγως να αντιδρά,να έχει την διάθεση με τα χεράκια του και το τρέξιμο του να γνωρίσει το περιβάλλον του,να παίζει πλέον με ότι εκείνο το ευχαριστεί,να είναι ένα μικρό ανθρωπάκι....και ναι σαν μανούλα,νέα μανούλα μου φαίνεται περίεργο πολύ περίεργο....εγώ το θυμάμαι πολύ μωρό να το ταΐζω και να κοιμάται πάνω μου,να του σιγοτραγουδάω,να κλαίει μόνο γιατι πεινάει και θέλει γάλα,να να να....κι όμως μέσα σε λίγους μήνες,μήνα με τον μήνα είδα απο ένα νεογέννητο μια σταλιά που όμως δεν είχε απαιτήσεις,απο ένα βρεφάκι που άρχισε να γελά επιτέλους εκτός απο τον ύπνο του,είδα να δημιουργείται ένα μικρό ανθρωπάκι,ένα παιδάκι με τα θέλω του,με τις προτιμήσεις του,με την δυναμική του,με τις συνήθειες του,με την γρήγορη ανάπτυξη του και όλη την προσοχή πάνω του,ένα μικρό μικρό παιδάκι με κάποιες πρώτες λάμψεις/εμφανίσεις χαρακτήρα και προσωπικότητας....όλη αυτή η εξέλιξη με ξαφνιάζει,με ενθουσιάζει,δεν σου κρύβω ότι με συγκινεί....


Και θα ήθελα να σημειώσω επιπλέον κυρίως για τις νέες μανούλες η μέλλουσες αλλα και οι παλιότερες οι πιο έμπειρες ίσως θυμηθούν και συμφωνήσουν,ότι κάθε παιδί μα κάθε παιδί για το καθετί έχει τον δικό του ρυθμό και χρόνο και τον δικό του μοναδικό τρόπο!Ένα μωρό,ένα βρεφάκι και αργότερα ένα μικρό παιδάκι περνάει απο διάφορα άλματα ανάπτυξης που ίσως το κάνουν να αλλάζει κατά καιρούς συνήθειες του,όπως επίσης και οι διάφορες φάσεις π.χ. άρνησης,αντίδρασης κλπ.Είναι πράγματα απολύτως φυσιολογικά και απο παιδί σε παιδί διαφέρουν!Οπότε μην ανησυχείτε,μην πιέζετε να κάνει το παιδί σας κάτι πιο γρήγορα απο ότι το ίδιο θέλει και είναι έτοιμο και μην το συγκρίνετε με άλλα παιδιά,ακόμα και με τα υπόλοιπα δικά σας!Κάθε άτομο είναι μια διαφορετική μονάδα,που εξελίσσεται με τον δικό του τρόπο και χρόνο και εμείς ως γονείς οφείλουμε απλά να είμαστε δίπλα του στηρίζοντας το και βοηθώντας το όπου πραγματικά χρειαστεί!Και μια συμβουλή;Κλείστε καμιά φορά τα αυτιά σας στον άσχετο περίγυρο αν δείτε ότι έχει σκοπό να σας ανησυχήσει για κάτι με το παιδί σας η αν αρχίσει να σας το συγκρίνει με κάποιο άλλο!Μην επηρεάζεστε,αφού μόνο εσείς ξέρετε πραγματικά και πολύ καλά το πλασματάκι σας που ζείτε κάθε μέρα μαζί του και το ένστικτο σας σαν μανούλες θα σας λέει πάντα την αλήθεια για το παιδί σας,εμπιστευτείτε το!

1 σχόλιο:

  1. Πωπω γλυκιά φαταούλα με σπιρτόζο βλέμμα και υπέροχο χαμόγελο! Ευτυχώς που τα παιδιά μεγαλώνουν και υπάρχει προοδος και εξέλιξη, δηλαδή τα δύσκολα περνάνε! Φιλιααα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Blogging tips